четвер, 12 березня 2020 р.

Профілактика грипу

Нещодавно у 2-А класі відбулась виховна година на тему вітамінній чаї у період грипу.

Які ж трави є корисними при застуді та грипу?

Класичне малинове варення та липовий цвіт – лідери за вмістом природних саліцилатів (протизапальних компонентів). До цього ряду належить і кора верби, яка вважається матір’ю аспірину.
Із малинового варення можна робити смачні чаї, додаючи до нього теплої води.
Цвіт липи потрібно запарювати в термосі: 2 ст.л. цвіту залити склянкою окропу й настояти одну годину.
Корені та кору верби потрібно варити. Розрахунок: 1 ч.л. верби на склянку води. Спершу залити окропом, настояти півгодини і прокип’ятити на маленькому вогні 20-30 хв.

Які трави є корисними при нежиті і болю в горлі?

Каланхое – найпростіший засіб для очищення закладеного носа. Закапуйте по 5-6 крапель соку у кожну ніздрю. Сік повинен бути тільки зі свіжозірваного листя.
Календула лікарська (настоянка) – відмінний засіб для промивання носа і полоскання горла.
Шавлія – один із трав’яних «хітів» при перших ознаках болю в горлі.
Залийте 1-2 ч. л. сухого листя шавлії склянкою окропу, залиште настоятися 10 хв., процідіть і полощіть горло теплим настоєм кожні 2 години.
Ромашковий настій можна вживати як чай і полоскати ним горло.
6 ст. л. сухого цвіту ромашки залийте 500 мл окропу і потримайте 15 хв. на малому вогні або водяній бані. Охололий настій процідіть, додайте до нього 2 ст. л. меду і полощіть горло кожні дві години.
Імбир теж славиться своїми протизапальними властивостями. Особливо смачний імбирний чай, який не лише лікує запалення, але й сприяє схудненню.
Відріжте 1 см кореня імбиру, почистіть від шкірки та дрібно наріжте. Залийте в термосі 1 л окропу й залиште настоятися на кілька годин. Особливого смаку імбирному чаю надасть гілочка гвоздики та ложечка меду, додана безпосередньо до чашки.



Немає коментарів:

Дописати коментар