вівторок, 29 грудня 2020 р.

Вітаю Вас з Новим роком

З Новим роком шлю вітання.

Хай всі збудуться бажання.

Щоби рік приніс завзято

Щастя, радості багато.

Щоб усе завжди вдавалось,

Щоб від успіхів співалось,

Щоби Ви були здорові,

Щоб купалися в любові.








неділя, 13 грудня 2020 р.

Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

 Вітаємо Максима Сендзюка, який став призером ІІІ етапу Міжнародного мовно-літературного конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Підготували призера вчителі української мови і літератури Марія Мар'янівна Бежук і Наталія Василівна Зубик.

понеділок, 30 листопада 2020 р.

Перемога у МАНі

 Вітаємо Максима Сендзюка з перемогою (1 місце) у захисті дослідницької роботи зі зарубіжної літератури



Перемога у спортивних змаганннях

 Вітаємо команду спортсменів 3-А класу з перемогою у змаганнях:

Лазарчука Михайла

Стойка Владислава

Панчука Владислава

Тітова Владислава

Цупера Назара

Федорчук Настю

Матвєєнко Вероніку

Сорбу Настю

Саргош Діану

Федьків Ренату

Бабин Юлію

субота, 28 листопада 2020 р.

День пам'яті жертв голодомору


 Ця мальована історія – монолог-розповідь бабусі. Вона вижила і оповідає свої спогади про Голодомор 1932-1933 рр. Це сумна й моторошна сповідь очима дитини. 


субота, 21 листопада 2020 р.

День Гідності та Свободи

День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопад як пам'ять про початок цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). 

Встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…» згідно з указом Президента України Петра Порошенка № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року.


Після подій 2013-го - 2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації «братнім російським народом» Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України, відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка № 872/2014 від 13-го листопада 2014-го року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004-го року і в листопаді 2013 - лютому 2014 стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору, святковий День отримав нове дихання.

пʼятниця, 13 листопада 2020 р.

Творчі роботи

 Ось так творчо працювали першокласники на дистанційному навчанні, виконуючи проєкт з природознавства.








Повертаємося до звичного режиму навчання у гімназії

 

До уваги вчителів, здобувачів освіти та батьків!

З понеділка, 16 листопада 2020 року,  гімназія та інші заклади освіти відновлюють свою роботу в звичному режимі, відповідно до протоколу районної комісії ТЕБ та НС (№40 від 13.11.20).

Заняття будуть проводитися відповідно до розкладу уроків (помаранчева зона). 

Проведення учнівських предметних олімпіад призупиняється до 30 листопада.


Гарних вихідних і до зустрічі в понеділок!

Всесвітній день доброти

У день Всесвітній доброти,

Від щирого серця вам побажаю

Якомога більше теплоти,

І щастя вам без краю.

Не бійтеся віддавати

Добро і радість близьким,

І нехай прибуде благодать,

А життя за все дякує надлишком!



неділя, 8 листопада 2020 р.

Дистанційне навчання

 Адміністрація Заліщицької державної гімназії повідомляє про продовження освітньої діяльності закладу шляхом використання елементів дистанційного навчання з 09 листопада 2020 року.  

Всім доброго здоров'я і гарного настрою!

Виховна година

 

Виховна година "Твори добро, бо ти людина".

Мета. ознайомити учнів із поняттями «добро» і «зло», чуйність, сміливість, боягузтво, егоїзм, усвідомлення дітьми відповідальності за думку, слово, вчинок;

формувати судження щодо норм поведінки, доброзичливість, щедрість, готовність допомогти, терпіння, формувати основні показники прояву доброти у учнів;

збагачувати уявлення про добрі вчинки, розвивати логічне мислення;

виховувати почуття чуйності, повагу, скромність, великодушність, небайдужість та повагу до людей.

Хід заходу


Дружно треба нам піднятись,

Щоб з гостями привітатись:

«Добрий день!»

Вправо – вліво повернутись,

Туди – сюди посміхнутись

«Добрий день!» «Добрий день!»

Тож тихенько всі сідайте

Все, що вчили пригадайте.

Вирушаємо у путь

Нас пригоди різні ждуть

Увагу, фантазію, речі збираймо

І у подорож вирушаймо!


- Діти, сьогодні ми вирушаємо в подорож на повітряній кулі, для того, щоб побачити всю красу нашого світу і знайти відповідь на питання: «Ти вмієш ти робити добро?»

1. Вправа «Очікування»

- Чого ви очікуєте від нашої подорожі? (буде цікавою, доброю, веселою…)

2. Вправа «Дві торбинки» (емоційне налаштування ).

- З яким настроєм ви вирушаєте у путь? Що відчуваєте? (Радість, щастя, задоволення, віру в себе, тривогу, гнів…) У дорогу люди зазвичай беруть торбинку. Маю також дві торбинки. У темну торбинку я заберу весь ваш страх, розчарування, смуток. А жовтогарячу відкрию і подарую вам радість, піднесення, захоплення, добра.

- Сподіваюсь, що всі ці почуття дійдуть до ваших сердець і допоможуть здійснитися всім вашим очікуванням.

- А ми з вами вирушаємо у путь! (слайд )

- Хто це летить нам на зустріч?

( з’являється хмаринка «Доброта»)

Вчитель. Діти, сьогодні ми поговоримо про найважливішу цінність людської душі - про доброту. Кажуть, що весь світ стоїть добром людського серця. Злі та недобрі почуття-пригнічують та нівечать наші душі. А доброта творить, відроджує, лікує… Що людині потрібно для щастя? Так, здоров’я, хороші друзі, щоб рідні довго жили. А ще потрібно, щоб поруч з нами були завжди добрі чуйні люди.

Учень: Є поміж нас багаті й бідні.

Кому, що треба, доля не питає.

Та є дві речі всім нам необхідні:

У світі мир, а в душах доброта.

Учень: Ця історія трапилась дуже давно у старовинному місті, де мешкав один мудрець. Слава про його мудрість розійшлася далеко за межі міста. Та жив у тому місті один чоловік, який заздрив славі мудреця. І от вирішив він придумати таке запитання, щоб мудрець не зміг на нього відповісти. Пішов чоловік на узлісся, спіймав метелика, заховав його в долонях і подумав: «Спитаю я в мудреця: скажи, о наймудріший, який метелик у мене в руках — живий чи мертвий?». Якщо він скаже «живий», я стисну долоні, і метелик помре; а якщо скаже «мертвий», я розкрию долоні, і метелик полетить. Ось тоді всі зрозуміють, хто з нас розумніший.

Так усе і сталося. Зловивши метелика, лихий чоловік попрямував до мудреця і запитав у нього: «Який метелик у мене, о наймудріший, живий чи мертвий?». І мудрець, який і насправді був дуже розумною людиною, відповів: «Усе у твоїх руках, чоловіче».

Учитель: Отже, друзі, як ви гадаєте, що мав на увазі мудрець, коли так відповів чоловікові?

Учні відповідають: «Що від самої людини залежить, житиме метелик чи помре».

Учитель. Правильно. Але в цих мудрих словах є ще один зміст: від людини залежить, чого у світі стане більше — добра чи зла.

Що ж таке доброта? Доброта - це уміння співчувати іншій людині, відгукуватися на її горе, яке може спідкати кожного з нас, це милосердя по відношенню до того, хто потребує допомоги, це добре ставлення до всіх людей. Все своє життя, починаючи з дитинства, людина пізнає, що таке «добре», а що таке «погано».

Вчені вважають, що кожне почуття людини живе в окремій частині тіла. Добро живе у серці. Покладіть руку на серце, закрийте очі, відчуйте як теплом наповнюються ваші груди, як ваше серце гріє вашу руку. Про що або про кого ви думаєте, коли звучить слово "добро"? (Відповіді дітей). Давайте подивимось що відноситься до поняття добро. Вчитель вивішує на дошці жовтий кружечок, в середині якого написано "добро". У дітей на партах на жовтому папері написано: любов, повага, доброзичливість, щедрість, допомога, терпіння, сердечність, щирість, милосердя, співчуття, радість. Кожен напис розбирається, що розуміють діти під поняттями любов, повага, доброзичливість і т.д. Листочки з написами розвішуються навколо круга на дошці.

- На що це схоже? (На сонце). Що дає нам сонце? (Відповіді дітей). Ось так і людина, в серці якої живе добро, випромінює тепло, до неї тягнуться люди, в такої людини багато друзів, з такою людиною хочеться спілкуватися, дослухатися до її порад. Кому потрібне наше тепло, добро? (Відповіді дітей).

- Діти, сонечко з’явилося на небі і буде гріти нас своїм теплом під час нашої подорожі. (слайд)

- Ой, що це? Сонце закрило хмарами! Ми не можемо продовжувати свій шлях. (слайд хмари з написами: образа, неправда)

- Давайте розженемо хмари, щоб ми могли продовжити свій шлях. Для того, щоб їх розігнати , нам треба поняття ці розібрати .

1 хмара: образа. Що це за почуття? Чим можна образити? Допоможіть мені розібратися в ситуаціях, які трапляються на життєвому шляху

1) Твій однокласник отримав погану оцінку з контрольної роботи, на відміну від тебе. Ти…?

2) Тобі мама дала 2 цукерки, а у тебе 2 друзів. Що ти зробиш в цій ситуації

- Чи можна довго тримати образу? Що потрібно зробити, щоб помиритися? (Попросити вибачення, сказати мирилку).

Дай скоріш мізинчик свій,
Зачепи його за мій.
Мізин-мізин-мізинець -
Помирив нас, молодець!

( Діти розповідають мирилки, які вони знають.)

- Прощай дрібні образи і помирись одразу. Хто вміє всіх прощати, сильнішим здатен стати.

(2 хмара: неправда.)

- Ця хмаринка поселяється в темному куточку дитячої душі, так трапилося і з однією дівчинкою.

Василь Сухомлинський

НАВІТЬ КВІТИ З СОРОМУ ПОЧЕРВОНІЛИ

Мама йшла вранці на роботу. Наказувала доні:

- Я буду цілий день у полі. А ти прибери в хаті, попери свою білизну, звари вечерю й полий квіти.

Донька прибрала в хаті, попрала білизну, приготувала вечерю, а квітів не полила. Не раз проходила вона вдень проз білі хризантеми, думала: « Треба ж полити квіти». Та ледве згадувала про це, як чула, ніби чийсь голос їй каже: « Нічого з ними не станеться, як один день не полити». Це був голос брехні, маленької недолугої істоти, що хтозна-де взялася й поселилася в темному куточку душі дівчинки.

Увечері мама прийшла з поля. Бачить – у хаті прибрано, білизну попрано й висушено, вечерю зварено. Питає мама:

- А квіти полила?

Полила, - тихо відповіла дівчинка й опустила очі. Маленька недолуга істота, що поселилася в темному куточку дитячої душі, застрибала на радощах.

Полила, - ще раз тихо-тихо повторила дівчинка й поглянула на хризантеми: на білих квітах лежав багрянцевий відтінок. Вони із сорому почервоніли.

Мамо, дорогенька, пробачте мені, - заплакала дівчинка. – Я обманула вас. Я не полила квітів. Я ніколи більше не буду обманювати.

Багрянцевий відтінок квітів розтанув, вони знову стали білі. А маленька недолуга істота, що ховалась у темному куточку душі дівчинки, зникла, і темний куточок став світлий.

Мама пригорнула доню до грудей і поцілувала.

- Про кого розповідається в оповіданні?

- Що поселилося у душі у дівчинки?

- Чим можна побороти неправду? (відповіді дітей)

- Що сталося з квітами від неправди дівчинки?

- Дорогою добра ступай і правду поряд май, хто вміє правду говорити, зможе в житті всі дороги відкрити. В народі кажуть: З неправдою весь світ обійдеш, а назад не повернешся.

Діти, ми прогнали всі злі хмаринки і сонечко знову з нами, а нам з вами час відпочити.

Релаксаційна пауза

Вчитель. Уявіть себе добрими чарівниками. Ви творите добро і вам від

цього приємно, ви набираєтеся нових сил! Розплющіть очі, усміхніться, у вас – хороший настрій.

- Гра «Ромашка»

Завдання:

 Назви хороші якості свого товариша;

 Розкажи про добрі вчинки свого однокласника;

 Розкажи, який добрий вчинок ти здійснив;

 Зроби комплімент сусіду по парті.

Інтерактивна вправа «Мікрофон»

Запитання. Що ти скажеш, якщо … ?

 твій друг травмував коліно і йому боляче;

 твоя подружка загубила ручку і плаче;

 у твого сусіда немає олівця, лiнiйки;

 ти ненароком штовхнув дівчинку;

 в автобусі ти сидиш, а бабуся — стоїть;

 без черги заходять в автобус;

 при тобі насміхаються з дівчинки;

 бігають по коридору твої друзі;

 у тебе є велосипед, а у твого друга — немає.

Вирішення проблемних ситуацій. Робота в групах.

Діти діляться для роботи на групах. Кожна команда

обирає конверт із завданням, де пропонується знайти вихід із певної проблемної ситуації.

1. Старенька бабуся просить вас сходити в аптеку за ліками, а на вас чекають друзі…

2. У клас весняним ранком залетіла бджілка. Вона не може вилетіти на волю…

3. Мишко захворів і його довго немає у школі…

4. Ви поспішаєте до школи, але назустріч іде старенька бабуся, яка несе важкі сумки…

Після обговорення команда висловлює думки щодо вирішення

життєвих ситуацій. Інші групи слухають, доповнюють, пропонують своє вирішення проблеми.

Читання оповідань В Сухомлинського.

Мати

Стомлена мати задумливо дивиться у вікно, її борщ у тарiлцi давно охолов. Раптом iз полону невеселих думок вириває вимогливий різкий голос доньки: «Я вже тебе вдруге кличу, давай компот». І ніякої уваги до душевного стану матері. Стиснулось материнське серце: «Невже росте егоїстка?»

Бабуся

Старенька бабуся нетерпляче чекає внука зi школи, потім підкладає йому на тарілку найсмачнiшi шматочки. Поки хлопчик їсть, бабуся сидить поруч i зітхає: «Щось мені так сумно було сьогодні. Ну що там у тебе в школі? Розкажи мені!» — «Що в школі? Нічого! А ти ввімкни телевізор і дивись!» — великодушно радять онук. І невтямки йому, хлопчикові, як потрiбнi старій людині живе, співчутливе слово, увага.

Батько

Батько збирається у відрядження. Вся сім’я iде проводжати його в

аеропорт. Ігор нетерпляче переступає з ноги на ногу. «Ну що з тобою, синку?» — запитує батько, думаючи, що той хвилюється з приводу його вiд’зду. «Тату, а можна я тут з тобою попрощаюсь, бо ми з Сашком домовились лiти на рибалку?» — «Ну, як хочеш …» — вiдповiв батько, а на душі йому стало боляче.

Висновок. В оповіданнях В. Сухомлинського ми спостерігаємо прояви

жорстокості, бездушності. Інколи діти ранять своєю нечутливістю, байдужістю до найближчих, найрiднiших. Оповідання вчать не бути байдужим до рідних, близьких, друзів. Робити добро, бути уважним.

- Ми продовжуємо з вами подорожувати. Хто це летить нам назустріч?

- Та це ж Баба Яга. Яка вона? Зло завжди можна перемогти. Ось і ми повинні перемогти зло Баби Яги. Вона дуже не любить прислів’я. Тому вона їх перемішала, якщо ми їх зберемо, то злі чари вийдуть з Баби Яги і вона не буде більше робити зло нікому.

- Хвилинка українського фольклору

- Збери прислів’я

Робота у парах над прислів’ями.

( Учні у парах добирають із другого стовпчика продовження прислів’їв. Пояснюють їх зміст.

Добре діло…подобрішати, як схоче подобрішає.
Хочеш собі добра - …роби сміливо.
Добрі діла тихо ходять, а …злі як дзвони дзвонять.
Добрий чоловік надійніший від …кам’яного мосту.
Покрасивішати людина не покрасивішає, а …не чини нікому зла.
Краще добро робити, ...що є добрі люди.
Злий не вірить, ...ніж гарно говорити.
Не одяг красить людину, ...i собі має.
Хто людям добра бажає, той ...Не лежать на мiсцi.
Добрі вiстi ...а добрі діла.
Без доброго діла немає ...не занеможеш.
Роби добро скільки можеш — від цього…доброго iменi.

Вчитель. Тільки добрий народ може створити так багато прислів’їв

про добро. Це наші дiди-прадiди своєю мудрістю вчать нас правильно творити добро.

- Ось і підходить до кінця наша подорож, Баба Яга зрозуміла, що доброю бути краще ніж злою. І вирішила змінитися. А щоб довести це вам., вона посадила дерево «Доброти», але без вашої допомоги у неї знову нічого не виходить (прикріпити на дошку дерево). Дерево вона посадила, але на ньому ніяк не з’являться листочки. У вас у конверті – помічнику лежить листочок. Напишіть на ньому, якою повинна бути людина, щоб її любили та поважали інші. (доброзичливою, посміхненою, любити природу)

- А тепер по черзі виходьте і приклейте листочок на гілочки. Коли будете йти, то прочитайте, що ви написали.

(Учні прикріплюють до дерева листочки, які є пам’яткою добрих і корисних справ.) ось ми з вами і дали відповідь на запитання якою повинна бути людина)

Анкетування учнів

— А зараз пропоную вам вiдповiсти на невеличку анкету. Вiдповiдати

на неї треба «так» або «ні».

1. Чи можна примусити людину бути доброю?

2. Чи згодні ви з думкою, що «добротою світ живе»?

3. Чи можна стати добрим лише на деякий час?

4. Чи потрібно виявляти доброту у ставленні до будь-кого?

5. Чи можна сказати, що доброта — найбільша окраса душі?

6. Чи легко бути добрим?

7. Чи можна доброту порівняти iз сонцем?

8. Чи є у вас бажання чинити добрі справи?

— Порахуйте, яких вiдповiдей у вас виявилося бiльше: «так» чи «ні».

Якщо більше вiдповiдей «так», то ви прагнете чинити добро. І це дуже правильно, адже воно приносить радість оточуючим. Доброта, як чарiвнi лiки, здатна вилікувати вiд суму, скрути, безпорадкостi. Я впевнена, що ви у своєму житті вже встигли зробити чимало добрих справ.

Поспішайте творити добро, вчіться співчувати. Не намагайтеся комусь зробити зло, причинити біль, тому що за це рано чи пізно будете покарані. Пам’ятайте! Як ви ставитеся до цього світу, таким боком і до вас світ повернеться.

Якщо ви зростете добрими людьми, то буде і вам всюди добре. Коли будете робити зло, то і до вас світ повернеться жорстокістю і злом. Не забувайте про це ніколи. Нехай у вашому серці завжди живуть велика любов і доброта, щирість і співчуття, людяність і щедрість.

Мультфільм

Поетична хвилинка.

Людина починається з добра

Сказав мудрець: Живи, добро звершай!

Та нагород за це не вимагай.

Лише добро i в вищу правду віра

Людину вiдрiзняють вiд мавпи і вiд звіра.

Хай оживає істина стара:

Людина починається з добра!

Л. Забашта

Твори добро

Та добро лиш твори повсюди,

Хай тепло твої повнить груди.

Ти посій i доглянь пшеницю,

Ти вкопай i почистъ криницю.

Волю дай, погодуй пташку,

Приласкай i навчи дитину.

Бо людина у цьому свiтi

Лиш добро повинна творити!

Л. Iванькова

Не лінуйтесь робити добро,

Лише зла не бажайте нікому,

Бо воно, як велика гора,

Стане вам на шляху земному,

І заступить навколишній світ,

Зробить серце жорстоким, холодним,

Ви з любов’ю живіть з юних літ,

Будьте чуйним, веселим і добрим!

Поспішайте, друзі, робити добро! Нехай ніколи не затьмарить вашу душу зла справа. Хай тепло ваших сердець зiгрiває всіх: і рідних, і друзів, і навіть незнайомих людей. І тоді настане час, коли ви зможете сказати: «Я роблю важливу справу — приношу людям радість!»

пʼятниця, 30 жовтня 2020 р.

До уваги вчителів, здобувачів освіти та батьків!

 Адміністрація  Заліщицької державної гімназії повідомляє про продовження освітньої діяльності закладу шляхом використання елементів дистанційного навчання з 02 листопада по 06 листопада 2020 року. 

понеділок, 26 жовтня 2020 р.

Вимоги безпеки життєдіяльності учнів під час осінніх канікул

ІНСТРУКЦІЯ

з безпеки життєдіяльності учнів під час осінніх канікул

Вимоги безпеки життєдіяльності учнів під час  осінніх канікул.

Перебуваючи на вулиці й ставши учасником дорожньо-транспортного руху, чітко виконувати правила дорожнього руху:

· рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, притримуючись правого боку;

· за межами населених пунктів, рухаючись узбіччям чи краєм проїжджої частини, йти назустріч руху транспортних засобів;

· переходити проїжджу частину тільки по пішохідних переходах, зокрема підземних і наземних, а у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч;

· у місцях із регульованим рухом керуватися тільки сигналами регулювальника чи світлофора;

· виходити на проїжджу частину з-за транспортних засобів упевнившись, що не наближаються інші транспортні засоби;

· чекати на транспортний засіб тільки на посадкових майданчиках (зупинках), тротуарах, узбіччях, не створюючи перешкод для дорожнього руху;

· на трамвайних зупинках, не обладнаних посадковими майданчиками, можна виходити на проїжджу частину лише з боку дверей і тільки після зупинки транспортного засобу;

· у разі наближення транспортного засобу з увімкненим проблисковим маячком червоного або синього кольору, чи спеціальним звуковим сигналом, треба утриматися від переходу проїжджої частини або негайно залишити її;

· категорично заборонено вибігати на проїжджу частину, влаштовувати на ній або поблизу неї ігри, переходити проїжджу частину поза пішохідним переходом, або в невстановлених місцях;

· по проїжджій дорозі рухатися на велосипеді можна тільки дітям, які досягли 16-ти років; на голові у водія має бути захисний шолом; слід чітко дотримуватися правил дорожнього руху;

· водіям мопедів і велосипедів заборонено: керувати транспортом із несправним гальмом, звуковим сигналом, у темну пору доби; рухатися по автомагістралях, якщо є поряд велосипедна доріжка; рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках; їздити, не тримаючись за кермо,  знімати ноги з педалей; перевозити пасажирів; буксирувати інші транспортні засоби;

· для катання на інших засобах (скейтборд, самокат, ролики тощо) слід обирати місце на дитячих майданчиках та ін., на проїжджу частину виїжджати заборонено;



Поблизу залізничних колій дітям без супроводу дорослих перебувати заборонено.

Користуючись транспортним засобом, учні повинні сидіти або стояти тільки в призначених для цього місцях, тримаючись за поручень або інше пристосування.

Підчас канікул, перебуваючи вдома, на вулиці, в спеціалізованих установах, транспорті, учні повинні чітко виконувати правила пожежної безпеки:

· заборонено брати з собою вогненебезпечні предмети, які можуть спричинити пожежу (запальнички, сірники, петарди, бенгальські вогні, феєрверки, легкозаймисті речовини, вогнезаймисту рідину тощо);

-         користуватися газовою плитою вдома можна тільки під наглядом дорослих;

заборонено:


-         використовувати горючі матеріали;

-         зберігати бензин, газ та інші легкозаймисті горючі рідини, приносити їх до приміщення;

-         застосовувати відкритий вогонь (факели, свічки, феєрверки, бенгальські вогні тощо), хлопушки, дугові прожектори;

-         влаштовувати світлові ефекти із застосуванням хімічних та інших речовин, що можуть викликати загоряння;

-         у жодному разі не брати на вулиці чи в іншому місці незнайомі, чужі предмети, зокрема побутову техніку, не вмикати їх у розетку вдома чи в інших установах – це може призвести до вибуху та надзвичайної ситуації;

-         не наближатися до електроприладів, музичної апаратури, що живляться струмом. Користуватися електроприладами тільки сухими руками і в присутності батьків. У разі виявлення обірваних проводів, неізольованої проводки, іскріння проводки, слід негайно повідомити дорослих.

У разі пожежної небезпеки (наявності вогню, іскріння, диму) слід негайно вийти на повітря (за двері, балкон) та кликати на допомогу. Викликати службу пожежної охорони за номером 101, назвавши своє ім’я, прізвище, коротко описавши ситуацію: наявність вогню, диму, кількість людей у приміщенні, залишити номер свого телефону.

При появі запаху газу в приміщенні у жодному разі не вмикати електроприлади, не користуватися стаціонарним чи мобільним телефоном, відчинити вікна, двері, перевірити приміщення, вимкнути газову плиту, якщо вона була ввімкнена, й вийти з приміщення; покликати на допомогу дорослих, негайно повідомити газову службу за номером 104 а за потреби пожежну охорону – 101; назвавши своє ім’я, прізвище, коротко описавши ситуацію й залишивши номер свого телефону.

Під час канікул, перебуваючи вдома, на вулиці, в спеціалізованих установах, громадських місцях, транспорті тощо учні повинні чітко виконувати правила з попередження нещасних випадків, травмування, отруєння тощо.

Категорично заборонено брати в руки, нюхати, їсти незнайомі дикі рослини чи паростки квітів, кущів, дерев, що може призвести до отруєння.

Уникайте вживання в їжу грибів.



Будьте обережними на дитячих майданчиках, у парках відпочинку: спочатку ппотрібно переконатися, що гойдалки, атракціони, турніки та інші прилади справні, сильно не розгойдуватися й не розгойдувати інших, щоб не призвести до падіння чи іншого травмування.

Не вступайте в контакт із незнайомими тваринами для запобігання отримання укусів від хворих на сказ тварин.

Під час канікул учні повинні виконувати правила безпеки життєдіяльності під час самостійного перебування вдома, на вулиці, у громадських місцях, у друзів, на молодіжних дискотеках, у замкнутому просторі з чужими людьми, правила попередження правопорушень та насильства над дітьми:

-         не розмовляти й не вступати в контакт із незнайомцями, зокрема не передавати їм цінні речі, ключі від дому, навіть якщо вони назвалися представниками міліції. Слід одразу кликати на допомогу й швидко йти до людей;

-         не підходити до автомобілів із незнайомцями, навіть якщо вони

· запитують дорогу. Скажіть, що не знаєте, і швидко йдіть геть;

-         перебувати без супроводу дорослих на вулиці дітям до 10-ти років можна до 20 год, до 14-ти років – до 21 год, до 18-ти років – до 22 год. У темну пору сезону – до настання темряви;

-    діти мають право не відчиняти двері дому навіть представникам правоохоронних органів. Якщо незнайомець запитує, чи скоро прийдуть батьки, повідомте, що скоро – вони у сусідів, а в цей час зателефонуйте батькам і двері незнайомцям не відчиняйте;

-         бути подалі від тих, хто влаштовує бійки, не брати участі в суперечках дорослих і не провокувати словами чи діями агресивну поведінку, що може призвести до бійки або травми; у стосунках із оточуючими керуйтеся толерантними відносинами;

-         не заходити в під’їзд, ліфт із незнайомими людьми; одразу кликати на допомогу, якщо незнайомець провокує якісь дії щодо вас. Бути уважнішими, оглядатися й перевіряти, чи не слідує за вами хтось під час проходу провулків, підземних переходів між домами й тунелями. Якщо за вами хтось іде, зупиніться й відійдіть у сторону, щоб потенційний переслідувач пройшов повз вас;

-          слід керуватися загальними правилами етикету й нормами поведінки, не провокувати оточуючих на агресивну поведінку діями і словами.

У разі небезпечної ситуації звертатися до служби охорони закладу, викликати міліцію за номером 102, зателефонувати батькам;

Не вчиняти дії, що можуть призвести до правопорушень.

Неповнолітніми у кримінальному праві вважаються особи віком до 18-ти років. За злочини, вчинені після настання 14-річного віку, неповнолітні підлягають кримінальній відповідальності.

Всеукраїнські гарячі лінії підтримки дітей та молоді України:

Всеукраїнська лінія «Телефон довіри» – 800-500-21-80;

національна гаряча лінія з питань попередження насильства над дітьми та захисту прав дітей – 500-500-33-50 (у межах України дзвінки безкоштовні).

Під час канікул учні повинні виконувати правила запобігання захворювань на грип, інфекційні й кишкові захворювання, педикульоз тощо:

· при нездужанні не виходити з дому, щоб не заражати інших людей, і викликати лікаря;

· хворому виділити окреме ліжко, посуд, білизну;

· приміщення постійно провітрювати;

· у разі контакту із хворим одягати марлеву маску;

· хворому слід дотримуватися постільного режиму;

· вживати заходів профілактики: їсти мед, малину, цибулю, часник; чітко виконувати рекомендації лікаря;

· постійно мити руки з милом перед їжею;

· не їсти брудних овочів та фруктів, ретельно їх мити й ошпарювати;

· для запобігання захворювання на педикульоз, регулярно мити голову; дотримуватися заходів особистої гігієни. Не міряти й не носити чужого одягу, головних уборів, а також не передавати свого одягу іншим;

· не вживати самостійно медичних препаратів, не рекомендованих лікарем.

Якщо ви погано почуваєтеся, а дорослих немає поряд, слід викликати екстрену медичну допомогу за номером 103, описавши свій стан, назвавши номер свого телефону, домашню адресу, прізвище, ім’я, а також зателефонувати батькам.



Вимоги безпеки життєдіяльності учнів при виникненні надзвичайної або аварійної ситуації:

-         Не панікувати, не кричати, не метушитися, а чітко і спокійно виконувати вказівки дорослих, які перебувають поряд.

     - Слід зателефонувати батькам, коротко описати ситуацію, повідомити про місце свого перебування.

Якщо ситуація вийшла з-під контролю дорослих, потрібно зателефонувати до служб екстреної допомоги за спецтелефонами:

101– пожежна охорона;

102 – міліція;

103 – швидка медична допомога;

104– газова служба;

коротко описати ситуацію, назвати адресу, де сталася надзвичайна ситуація, а також своє прізвище, ім’я, номер свого телефону.

У разі можливості слід залишити територію небезпеки.

Цьогоріч осінні канікули проходять в умовах адаптивного карантину. З метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVlD-19) слід неухильно дотримуватись протиепідемічних заходів, спрямованих нa запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби!

Учні повинні виконувати зазначені правила, знання про які були отримані на уроках основ здоров’я, виховних годинах, інших навчальних спеціалізованих установах, предметних уроках. 

середа, 9 вересня 2020 р.

Бесіда на тему "Історія гімназії"

 Гімназія –  заклад загальної середньої освіти, корені якого сягають ІІ половини 30-х років.  Він відігравав важливе значення в розвитку національних та культурних надбань народу.

  На початку вересня 1933 р. було відкрито державну гімназію нового типу на місці ступнево ліквідованих семінарійних курсів. Гімназію названо іменем Юзефа Пілсудського. До першого класу гімназії старого типу були прийняті 30 учнів (вони були переведені із шостого класу народної школи після вступних іспитів). Але, як пише д-р Василь Верига у праці «Там, де Дністер круто в’ється», «хто ж були ці щасливці»? «Це були: Анна Бараник – дочка адвоката і бувшого сенатора; Володимир Волинський – син відомого лікаря та колишнього директора загальної лічниці в Заліщиках; Лідія Кащовська – дочка судді  городського суду в Заліщиках та Іванна Левицька – племінниця згаданого вже д-ра Волинського, що був її опікуном. Отже, допущено цих учнів-українців не з почуття «справедливості супроти автохтонів Галичини…»

  З роками авторитет гімназії зріс. 1936 року до першого класу було прийнято 45 учнів – критично допустиме Міносвіти число. Серед них було 27 поляків, 9 українців та 9 євреїв. А в 1937 році було вже два відділи 1-го класу по 45 учнів. Але, на жаль, співвідношення національностей повторилося – 27+9+9 в обох відділах. Причина – «нумерус клавзус» для українців і євреїв.

  Зі «Звіту дирекції Державної гімназії в Заліщиках за 1937-1938 навчальний рік» дізнаємося, що на 1 вересня 1937 року «записалося до гімназії молоді 276 осіб». Їх навчали такі педагоги: директор гімназії Мечислав Завалкевич (біологія); професори та вчителі: Григорій Борущак(математика, фізика), Францішек Кубічук (математика, фізика), Вікторія Кепська (малювання, фізкультура), Філярій Котович (географія, історія), Ян Котович (українська мова, малювання), Францішек Головатий (латинь), Марія Ольхов’янка (польська мова, історія), Агнешка Пшеворувна (польська мова), Йозеф Шварц (німецька мова, біологія), Вітольд Токарський (фізкультура, історія), Олександр Жолевич (українська, німецька мови). Релігії навчали: римо-католицької – ксьондз Юзеф Адамський, греко-католицької – вікарій Іван Чукур. При гімназії був у штаті шкільний лікар Броніслав Курц та секретар Альфред Беккер.

  Із цього ж «Звіту» дізнаємося, що першими директорами гімназії були Еміль Мисловський (до 20 серпня 1934 року) та Софія (Зофа) Павловські(1934-1935 навчальний рік). За цей період гімназію залишили не тільки вони (причина – очолили: перший – учительську семінарію в Чорткові, друга – жіночу семінарію в Станіславові (Івано-Франківськ), а й учителі: Чеслав Воляк, Тадей Бесага, Здіслав Кулінський, Адольф Шварц, отець Володимир Чорний. Зі спогадів довоєнних гімназистів, зокрема Варвари Гембатюк, Параски Приймак, та з огляду середньої школи – інтернату в Заліщиках дізнаємось і утверджуємось у тому, що тодішня гімназія знаходилась за 

150 метрів від центральної дороги Тернопіль-Чернівці в Заліщиках у великому двоповерховому будинку, де була канцелярія дирекції, секретаріат, конференційний зал, сім класних кімнат, біологічна і фізико-хімічна майстерні, класи практичних занять, бібліотечний зал, гарцерська кімната, службова кімната та помешкання терціана, тобто служки, котрий дзвонив  на перерви та уроки.

  Будинок мав водопровід та електричне освітлення. До закладу належав гараж та стадіон.

  Діти вивчали релігію, польську, українську, латинську та німецьку мови, фізику, хімію, географію, історію, біологію, математику, малювання, мали практичні заняття та уроки з фізкультури, співів. Усього було 456 годин на рік, але прикро, що з них тільки 24 години були відведені українській мові (наприклад, польській було надано 60 годин, латинській – 50 та німецькій також 60 годин).

 

Гімназійна бібліотека нараховувала 993 томи книг та чимало журналів, газет. Навчальний процес та релігійно-моральне виховання йшли пліч-о-пліч і доповнювали один одного. Скажімо, в осередках Марійської Содаліції       ім. А.Боболі та Марійської Чоловічої і Жіночої Дружини (греко-католики) були прочитані за 1937-1938 навчальний рік такі реферати: «Канонічне явище, перші дружинні статути», «Про вільну волю», «Розвиток Марійських дружин у Польщі», «Правдивість католицької церкви», «Капіталізм і марксизм», «Большевизм та його боротьба з релігією», «Святий Йосафат», «Боротьба за душу молоді».

  Члени «Марійської Дружини» мали свій  прапор, який вишили їм матері. Найбільше до цього спричинилася випускниця семінарії п. Олена Малюк,  син якої Ярослав учився в гімназії. Як згадують учні гімназії та описує п.Василь Верига, прапор був білого кольору з літерою «М» у ромбі, навколо якого були написи – «Заліщики» та «Гімназія».

  «Марійська Дружина», як і гімназія тих часів, проіснували до вересня 1939 року. З приходом на терени Західної України московсько-більшовицьких військ та совєтської влади гімназія ще до кінця першого півріччя була реорганізована і поділена на польську середню школу, що залишилась у стінах гімназії і була дуже малочисельною, та українську школу, учні якої були переведені до загальноосвітньої народної школи в центрі міста.

  Від гімназії залишилися тільки її випускники та учні, котрі ще довго по шафах та коморах зберігали форму й відзнаки свого закладу, назавжди зберегли фотографії тих часів та пам'ять, що виливалася у спогадах.



Міжнародний день грамотності

 


Ви вважаєте себе грамотною людиною? Впевнені? Вміння читати - лише мала частина вміння бути грамотною людиною, а ось здатність використовувати прочитане, отримуючи вигоду для себе, оточуючих вас людей, близьких і сім’ї - це більш вагома частина вміння бути грамотним, хоча і не завжди вирішальна.

Ви часто вмієте використовувати прочитане з користю?
Це просто - лише потрібно намагатися бути трохи більш уважним, трохи більш терплячим, по можливості не плутати «грішне» з «праведним» і обов’язково не спостерігати себе в очах своїх мудрецем, інакше ви можете так і не помітити користі тієї інформації, яка раптово з’явилася перед вами.
Чи страшно бути неграмотним? А що таке «грамотність»? Не виключено, що це - «ефективність» використання інформаційних даних, здатність постійно знаходити комунікаційні напрямки, творчий момент, мета якого - більш природне поліпшення якості життя.
Згідно з прогнозами, до 2020-го року, молодим фахівцям, щоб знайти роботу і бути конкурентно спроможними на ринку праці, вкрай необхідні будуть такі навички, як комунікабельність, вміння працювати в команді, здатність творчо та інноваційно підходити до вирішення поставлених завдань, а також критичне мислення.
Міжнародний день грамотності - один з міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається щорічно відповідно до рішення 14-ї сесії ЮНЕСКО 1.141.
Грамотність - свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів. Однак грамотність для всіх - дітей, молоді та дорослих - ще не до кінця досягнута мета.
Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.
Безліч дітей, молодих людей і дорослих, охоплених шкільними або іншими освітніми програмами, не відповідають рівню, необхідному для того, щоб їх можна було вважати грамотними в умовах сьогоднішнього світу, що стає все більш складним.
Існує явна необхідність у розгортанні програм поширення грамотності, які були б спрямовані на групи учнів, що вимагають до себе особливої уваги, і в першу чергу до них належать жінки та дівчата, що залишилися за дверима школи. Там, де чоловіки й хлопчики не мають можливості одержання якісної освіти, вони теж потребують особливої уваги.